Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
13.6.2023, Milan Šurkala, aktualita
Tesla Cybertruck se už konečně začne brzy vyrábět. Na světlo světa unikly informace o tom, proč to trvalo tak dlouho. Vůz měl totiž několik zásadních nedostatků nejen s brzdami, ale i v dalších oblastech.
Bison (877) | 13.6.202314:14
Cybertruck je baterka na mizernom podvozku , sú firmy ktoré by vedeli dodať nadstavbu a auto by bolo atraktívne, predstavený koncept vyzerá hrozne , viem si predstaviť variantu na front pre Ukrajinu s kanónom.
Odpovědět2  5
Choakinek (1607) | 13.6.202315:22
Dokážeš si představit i stav, že bys za tím kanónem seděl ty?
Odpovědět4  0
Don Q (342) | 13.6.202320:28
kanón by ale musel být elektrický !
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 14.6.202320:35
elektrický není problém, může fungovat stejně jako vysokonapěťový vypínač, kde rychlost zajistí silná pružina, která se potom pomalu natáhne malým elektromotorem.
Odpovědět0  0
congi (337) | 13.6.202312:11
trochu OT.: proc je uz nekolik dni ­"reklama­" na stale ty samy 3 clanky o tesle? jak je lepsi Y nez toyota, nakej robot a jeste nakej dalsi bullshit...nemelo by se to stridat? asi jako vetsinu mne spis zajima pc HW nez kramy od tesly :)
Odpovědět6  1
Eskymak (1057) | 13.6.202313:30
Protože autor je posedlý auty na baterky, baterkami, solármí panely a jinými e­-nemysly. V těhle kategoriích je pořád o čem psát, protože firmy jen chrlí PR žvásty a představují převratné objevy, které nikdy nespatří světlo světa. Minimálně polovina článků nemá s PC HW co dočinění, ale autor bude namítat, že auto je taky HW.
Odpovědět4  6
DarkRichelieu (1232) | 13.6.202313:56
Je to především kšeft, a když se to čte tak proč ne. Určitě bych tu nechtěl vidět mikrovlnku, pokud by teda neměla integrovaný 10­" OLED, ale každý den nevychází grafika, procesor nebo svítící motherboard. A navíc si říkám, že je lepší tu mít Teslu než třeba nejnovější PLC Mitsubishi, i když bych to konkrétně já uvítal :D
Odpovědět4  0
Tosuja (44) | 13.6.202317:51
No, kdyz si vezmes pravy vyznam slova hardware, tak zjistis, ze hardware se nakupuje v zelezarstvi ­(anglicky hardware store...­). takze clanky o zahradniceni by byly taky v poradku, protoze tam vyuzijes tu lopatu co sis koupil v zelezarstvi.

Jinak, v oblasti PC hardwaru je celkem ticho, mas 2 vyrobce procesoru, 2 vyrobce grafickych cipu. Testy hardwaru a periferii se delaji cim dal min, realne se spis linkuji zahranicni weby, ktere maji lidi a vybaveni na poradne testy. Co ctes je realne agregator novinek z ruznych webu.
Odpovědět1  0
Don Q (342) | 13.6.202320:37
Někteří lidi nebudou nikdy spokojení s ničím. To je tedy opravdu hrůza, že svetHW píše hodně o elektromobilitě ­(EM­), fotovoltaice atp. A to si představte, že existuje web, který píše výhradně o EM ­(fdrive­). Naštěstí jsou i jiné české weby, které se zabývají HW a SW a moře zahraničních. Každý web ať si píše o čem chce, nevím, co je na tom špatného. Více pozitivizmu.
Odpovědět4  2
Budman (261) | 14.6.202310:53
No a pak jsou zase lidé, kteří jsou spokojeni s každým prdem, co jim naservírují a nikdy se neozvou ani když jin někdo na hlavu kálí ­- tak co je lepší? ;­-­)
Tohle byl vždy web o počítačové technice a proto je poměrně logické, že některým lidem vadí, že zde pan Šurkala tu elektromobilitu dost tématicky tlačí, neříkám že je to tu pořád, ale poměrně často je tím v bleskovkách nahuštěno. A i když něco z toho je tématicky spřízněno ­(třeba informace o nových typech akumulátorů apod­), tak například informace o zpoždění výroby Cybertrucku fakt nemá s PC hardwarem nic společného.
Odpovědět2  0
Karel Polívka (1098) | 14.6.202311:25
A já se jako šéfredaktor tohoto webu od roku 2005 ptám: v čem je problém, že píšeme na našem webu o tom, co zajímá naše autory a co podle čtenosti jednotlivých článků a aktualit zajímá i návštěvníky tohoto webu? Obsah na tomto webu je přece přístupný bez nutnosti nějaké přímé platby, tzn. není zde nějaký paywall. Zdrojem příjmů jsou zde především automatické systémy výkonnostní reklamy, což znamená, že příjem se odvíjí od toho, kolik lidí dokáže daná stránka­/dané téma článku zaujmout.

To, že píšeme i o jiných tématech než jen o osobních počítačích, platí už dlouhou řadu let a je to naprosto logický vývoj daný tím, jak se výpočetní technika stále více prolíná s dalšími oblastmi včetně elektroaut, které dnes obsahují poměrně výkonné a sofistikované počítačové systémy. Kromě toho už řadu let občas píšeme např. i o raketách a zajímavostech ohledně průzkumu vesmíru, což vzešlo i z dotazníku ohledně preferencí našich čtenářů, o jaká témata mají zájem.

Pokud jste toho názoru, že bychom měli psát jen o nějakých konkrétních tématech a o některých naopak nikoli, můžeme tuto diskuzi otevřít a bavme se o tom, jakou formu předplatného bychom měli zavést a jak nastavit pravidla pro volbu témat pro čtenáře, kteří se budou přímo podílet na financování tvorby obsahu. Pokud ale o přímé financování naší práce nemáte zájem, tak je to v pořádku, ale v takovém případě nevím, proč bychom prostě nemohli na našem webu psát o tom, co právě naše autory nejvíce zajímá, co je nejvíce baví a v čem se nejvíce vyznají – nechť je na každém čtenáři, co chce nebo nechce číst.
Odpovědět2  2
Budman (261) | 14.6.202311:55
Samozřejmě že si můžete psát o čem chcete, to Vám nikdo nezakazuje, já jen poukazuji na důvod, proč zde některá témata některým lidem vadí.

S tím prolínáním technologií máte určitě pravdu a právě proto jsem psal, že u některých článků tam tu logickou provázanost vidím, ale u mnoha zase naopak ne.
O předplatném se klidně bavit můžeme, ale to musíte v první řadě Vy říci, co nám za to předplatné nabídnete obsah ­- nemám problém si za obsah platit, těch předplatných mám docela dost, ale třeba v tuhle chvíli tady toho moc k placení nevidím
Odpovědět2  0
Jirka-77 (1144) | 14.6.202317:55
Mě by se líbilo kdyby kromě informací o novinkách byl web i trochu vzdělávací. Třeba jak funguje umělá neuronová síť, jaký je obecně hlavní rozdíl v procesoru PC a procesoru grafické karty.
Jaké jsou základní druhy elektromotorů a který z nich se používá v elektromobilech.
Jak je vyřešená pružnost ­"svalů­" u humanoidních robotů. Když člověku dám do ruky věc těžší než unese, tak ta síla překoná sílu svalů a věc jde k zemi bržděná sílou svalů, proti tomu obyčejný stroj má převodovku, která se příliš velkou vnější silou většinou neroztočí nebo ne dost rychle a dřív se něco ulomí. U robotů tato obyčejná technika asi nestačí a tak jak se řeší napodobení funkce svalů.
Teda rád bych kdybysme na tomto webu novinkám
trochu rozuměli aby funkce těch novinek pro nás nebyla záhada jako počítač pro pekaře.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 14.6.202318:46
Tomu rozumím, ostatně takové naučné články jsme dříve psali. Jenže takové články jsou také velmi časově náročné na zpracování, což příjmy z dnešních automatických, výkonnostních reklamních systémů prostě nemají šanci pokrýt, nemluvě o tom, kolik lidí přitom dnes tyto reklamní systémy ve svém prohlížeči blokuje. Přitom jde kolikrát o ty stejné uživatele, kteří si zároveň stěžují na to, že je obecně všude čím dál méně velkých článků nebo různých testů, obecně obsahu časově náročného na zpracování. Protože ať už na to můžeme mít jakýkoli názor, faktem je, že takovéto naučné články mají potenciál oslovit­/zaujmout nesrovnatelně méně lidí než aktuality o zajímavých nových produktech nebo událostech. A tady se teď nebavíme o tom, co více vydělá, ale o tom, že se takový naučný článek dnes ani nezaplatí.

Takže pokud máme jednu stranu rovnice, že by se Vám takovéto naučné články líbily, zajímá mě také druhá strana rovnice, aneb zda byste byl ochoten se nějakou měrou podílet na financování tvorby takového obsahu. A pokud ano, jaká částka měsíčně by ve Vašem případě přicházela v úvahu? Předpokládám, že by Vás zajímalo, kolik takových článků, v jakém rozsahu a o jakých tématech by díky tomu mohlo vznikat, ale v této chvíli, kdy žádnou možnost přímé finanční podpory nenabízíme, jde primárně o to, zda by o něco takového byl mezi našimi čtenáři vůbec zájem. Protože pokud v této chvíli je příjem z něčeho takového 0 Kč, když to neexistuje, mohl bych vymyslet řadu různých nabídek­/balíčků obsahu, co všechno bychom mohli dělat, ale nebylo by to teď podložené žádnými daty, resp. zpětnou vazbou od čtenářů.

Takže pokud o to Vy a také další, co si tohle přečtou, máte zájem, tak se tím pojďme reálně zabývat a postupně tomu dávat nějakou formu. Můžeme to klidně řešit přes e­-mail a ne takto veřejně, co by Vám jako našemu čtenáři vyhovovalo. Mou e­-mailovou adresu najdete zde: https:­/­/www.svethardware.cz­/navstevnost­-a­-redakce­/1

Případně můžete využít naše připomínkové okno a já se Vám už na základě toho ozvu:
https:­/­/www.svethardware.cz­/pripominky.jsp
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 14.6.202322:40
Já nechtěl placený web, já nevěděl že je problém se způsobem fungování reklamy. Nevím jestli to řeší články s mnoha stránkami, kde na jedné stránce je trapně pár vět. Jestli to ani tak platit nejde a placené články jsou jediná možnost, tak nemám vůbec představu kolik by mě článek měl stát. Neplatím si žádný web, musel bych to porovnat s českou televizí. Pro začátek bych navrhnul jeden vzdělávací článek měsíčně, aby si člověk našel čas ho prostudovat a tím ho využil a neplatil ho zbytečně, ale cenu asi musíte vymyslet vy. Ještě mě napadá jestli jde nějak převzít zahraniční vzdělávací články?
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 14.6.202323:56
Pokud někdo používá prohlížeč, v kterém blokuje reklamy, tak článek s obsahem rozsekaným po malých částech na velké množství kapitol neřeší vůbec nic, protože se prostě ty reklamy nezobrazí na žádné z těch stránek a je úplně jedno, kolik jich bude.

Platbu za jednotlivé články bych nechtěl zavádět, jelikož by to podle mě v našem případě nedávalo smysl – na něco takového není naše cílová skupina dostatečně velká, aby dokázal 1 konkrétní článek zaujmout dostatečné velké množství lidí ochotných si jej zaplatit. Spíše bych šel cestou měsíčního, kvartálního nebo ročního předplatného, v rámci kterého by byly zahrnuté nejen nějaké ­"prémiové­" články ­(třeba na základě předchozích požadavků předplatitelů­), ale také nové rozšiřující funkce našich webů navázané na uživatelské profily včetně toho, že by měl předplatitel naše weby zcela bez reklamních bannerů. To by mi dávalo větší smysl, jelikož by postupně mohly ty extra funkce webů přibývat a ty stávající se zlepšovat, obojí na základě zpětné vazby a požadavků od našich předplatitelů.

Z nápadů, jaké by takové nové funkce mohly být, mohu zmínit např. možnost určité konfigurace sekcí na homepage podle témat, které dotyčného nejvíce zajímají, nebo které jej naopak nezajímají. Celkově by se funkčnost uživatelských profilů dala rozšířit v mnoha ohledech, kam by mohly patřit třeba funkce bazaru pro možnost prodeje nebo nákupu v rámci omezené skupiny známých uživatelů ­(našich předplatitelů­), možnost vlastní propagace ­(projektu, firmy­), možnost účasti v nových typech soutěží či zábavných aktivit, případně možnost občas využít nabídku účastnit se různých přednášek, webinářů nebo třeba i slev na nějaké produkty nebo služby od různých firem, s kterými bychom v tomto ohledu spolupracovali.

Protihodnota z naší strany tak nemusí být pouze v podobě přístupu k prémiovým článkům a nezobrazování reklamních bannerů, ale dá se do toho zahrnout mnohem více věcí. Za sebe mohu říci, že pokud by o to byl mezi našimi čtenáři zájem, budování něčeho takového by mě bavilo a motivovalo to celé posouvat někam dále, přestože by kolem toho bylo hodně práce.
Odpovědět0  0
tany (2) | 15.6.20230:22
Já mám obavu, že předplatné by tu nefungovalo v žádné podobě. Českojazyčný trh je strašně malý.

Nemám problém za obsah platit, ale očekávám za to výrazně vyšší přidanou hodnotu. Do problému slepice a vejce přidejme velikost košíku.

Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 15.6.20232:41
Pokud by se měl web spoléhat jen na příjmy z předplatného, tak si to taky nedovedu představit, ale pokud by předplatné fungovalo jako doplněk ke stávajícímu stavu a nabízelo předplatitelům něco navíc, kteří by primárně chtěli fungování webu sami podpořit, tak nevím, proč by něco takového v dnešní době nemohlo fungovat.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 15.6.202310:13
Rozumím že rozsekaný článek nemá vliv při blokování reklam. Řešili jsme, že vzdělávací články daj víc práce, ale nepřinesou víc peněz než aktuality a proto je problém je vydávat.
Jestli web funguje jen díky reklamám, poměr blokování reklam u vzdělávacích článků by byl stejný a vzdělávací články by otevřelo stejné množství lidí ­(protože nejsou míň zajímavý­) pak vzdělávací článek by rozsekáním mohl dorovnat zisk pro svou vysokou pracnost. Umím si představit že vzdělávací článek nebude mít nižší návštěvnost než obyčejný, přesto že velká část lidí si nedá práci se studijem článku a prolétne ho stejně rychle jako obyčejný článek a protože ho navštíví podle tématu a ne podle složitosti.
Samozřejmě cokoliv z toho třeba může být jinak než píšu, je to jen základní představa abych se v tom zorientoval.
S placením jsem to nemyslel tak, že by si čtenář zaplatil jednotlivé články. Předpokládal jsem pravidelné měsíční platby, ale aby se cena dala řešit, tak jsem navrhnul pro začátek jeden vzdělávací článek měsíčně.
Z dalších funkcí webu mě nic nezaujalo.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 15.6.202311:53
Vycházíte z několika předpokladů, které neodpovídají dnešní skutečnosti:

"poměr blokování reklam u vzdělávacích článků by byl stejný a vzdělávací články by otevřelo stejné množství lidí ­­(protože nejsou míň zajímavý­­)­"
...není to pravda. Vzdělávací článek si typicky otevře výrazně méně lidí než aktualitu o novém produktu nebo události. Rozhodující je primárně nadpis a až poté téma. To by leda musel mít vzdělávací článek nějaký hodně zavádějící nadpis, aby dokázal upoutat pozornost, což mi nepřijde jako správná cesta.

"pak vzdělávací článek by rozsekáním mohl dorovnat zisk pro svou vysokou pracnost.­"
...není to pravda. U dnešních automatických systémů výkonnostní reklamy je typicky tím výkonem měřená nějaká akce, nikoli pouhé zobrazení ­(imprese­). V některých případech imprese sice také hrají roli, ale dnes je to primárně o proklicích, samotné imprese jsou druhořadé, přestože ne naprosto nedůležité ­(v průběhu let se tohle hodně posunulo­).

"Umím si představit že vzdělávací článek nebude mít nižší návštěvnost než obyčejný, přesto že velká část lidí si nedá práci se studijem článku a prolétne ho stejně rychle jako obyčejný článek a protože ho navštíví podle tématu a ne podle složitosti.­"
...není to pravda. Můžeme si o tom myslet, co chceme a polemizovat o tom, proč to tak je, ale lidé se chtějí primárně bavit. Nějaká chuť se vzdělávat je nesrovnatelně níže než právě chuť se něčím zabavit. Viz výše, ten vzdělávací článek by musel mít nějaký naprosto zavádějící nadpis, který by vůbec neodpovídal jeho zaměření­/konceptu, aby si jej rozkliklo stejné množství lidí jako něco krátkého o něčem poutavém. V dnešním přebytku všemožných článků na nekonečném zástupu webů rozhoduje primárně nadpis a až poté téma. Kolikrát se lze setkat s tím, že někteří lidé už čtou dokonce jen nadpisy i o tématech, které je zajímají, protože na nějaké čtení obsahu nemají čas, resp. nemají chuť tomu ten čas věnovat. Takže si otevřou homepage několika svých oblíbených webů, tam si prolétnou nadpisy a pak se na sociálních sítích baví s přáteli o tom, co se zrovna stalo a co si o tom myslí, přestože mnohdy vychází z naprosto zavádějících nadpisů. Je to to tak správně? Není, ale s tím nikdo z nás nic neudělá, tohle je prostě dnes běžná praxe.

"Z dalších funkcí webu mě nic nezaujalo.­"
A je vůbec nějaká funkce webu, která zatím u nás neexistuje, ale kterou byste v rámci předplatného uvítal, kdybyste ji měl k dispozici?
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 15.6.202315:56
Ok, beru že ty předpoklady můžou být jinak.
Souhlasím že není správný zavádějící nadpis, na to vždy nedávám. Nadpis by měl vystihovat obsah článku.
Jestli chci nějakou funkci webu navíc. To asi ne. Mě v základu stačí výstižný nadpis, dobrý článek a diskuze.
Používám RSS na Seznamu, kde mám nastaveno několik serverů ze kterých se mě objevují nadpisy, prakticky všechny nadpisy čtu a vybírám si články na přečtení.
Když nabízíte funkce co už s článkama moc nesouvisí, tak se teoreticky vždy dá vymyslet užitečná věc, ale je těžší něco rozumného vymyslet.
Historicky byli užitečné katalogy mobilů, kde si člověk našel informace přehledně a kompletně narozdíl od internetového chaosu. Podobně dnes by mohli být užitečné katalogy nějakého hw.
Další užitečné katalogy můžou být o funkcích hw.
Třeba teď jsem v rychlosti hledal jakých maximálních napětí a proudů dosahují rychlonabíjení přes USB, ale našel jsem lepší přehled jen o výkonech a když nevím napětí, tak si proud nespočítám. Narozdíl od toho chaosu na webu např ty české katalogy mobilů byli dost kompletní, to je samozřejmě jen historický příklad.
Reálně nemůžete zmapovat vše, muselo by se vybrat něco.
Např v současnosti bych využil katalog veřejně dostupných umělých inteligencí, to by byl zatím stručný seznam, ale je potřeba tam mít nějaký popis a základní údaje. Jaký potřebuju operační systém, např na PC s windows 7 se nedostanu na chat bingu, na androidu ano.
Stejně tak katalog sw, např seznam fotoeditorů s češtinou.
Po ukončení trvalé licence Zoneru bylo těžký se zorientovat v nabídce levnějších trvalých licencí a najít třeba ACDSee.
No ale nenapadá mě co by mohlo vzájemně ekonomicky dávat smysl.
Možná nějaká placená poradna pro hw, sw.
Jinak by mě asi stačili ty články.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 15.6.202316:20
S těmi katalogy souhlasím, že je to něco, co bych sám taky rád měl a bylo by to super, ale v principu jde o další vytváření nového obsahu, u kterého jsou nějaké funkce, ne o funkce, které by nějak pracovaly se stávajícím obsahem nebo webem. A i taková věc jako ­"pouhé­" naplňování katalogu nějakými parametry je časově dost náročná, protože potřebujete zahrnout co nejvíce produktů z dané kategorie, aby to dávalo smysl, přičemž všechny ty parametry je třeba ověřovat, třídit a zadávat v navzájem porovnatelném formátu, nejde jen něco slepě odněkud kopírovat. Takový katalog jsme dělali řadu let na Digimanii a měli jsme v něm parametry cca 3000 fotoaparátů. Začal jsem to kdysi rozšiřovat i zde např. pro monitory, což můžete vidět např. na stránce výrobce Samsung, když odscrollujete úplně dolů na konec výpisu: https:­/­/www.svethardware.cz­/samsung­/

Ale vzhledem k tomu, kolik je s tím úmorné práce, to prostě při způsobu financování pomocí reklam nedává smysl dělat.

Pokud by šlo o katalog umělých inteligencí nebo nějakého softwaru, to by dávalo větší smysl z hlediska toho, že by šlo o výrazně méně produktů, jenže na druhou stranu jde o produkty, které se v průběhu času neustále mění tím, jak se vylepšují jejich schopnosti­/funkce­/parametry, takže tu máme díky tomu zase tento faktor potřeby to neustále kontrolovat a aktualizovat. Proto mi přijde lepší něco takového udělat ve formě článku, který by se občas aktualizoval, aby bylo zřejmé, že se ta data vztahují k nějakému konkrétnímu datu, než ve formě katalogu, kde by člověk očekával, že budou ta data neustále aktuální.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 15.6.202316:55
Ano, článek jako aktualizovaný katalog je taky ok.

Na digimanii byl, nebo snad pořád je pro začátečníky dobrý seriál článků Fotíme s koalou a protože je to dílo takové kvalitní a kompletní, kde si fotograf začátečník vždy našel danou vlastnost foťáku, tak ten seriál má smysl navštěvovat opakovaně a mít ho v záložkách i když je starý. Tento seriál jako užitečné dílo mě uvízl v paměti a během roků jsem ho doporučoval mnoha lidem, kteří se ptali na něco o focení. Takový vzdělávací článek nebo seriál článků musí mít nějakou návštěvnost i když je starý na rozdíl od těch aktualit, ale tím nechci říkat jestli vyplatil, to můžete hodnotit vy a autor.
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 15.6.202317:24
Ten seriál je super, je kvalitní, je dobrý, je hodně poučný, se vším souhlas. Občas si některý jeho díl někdo zobrazí, to ano, ale reálně jsou z toho dnes po tolika letech od jeho publikace příjmy na úrovni kolem 0 Kč denně. Vy opravdu přeceňujete, jaký mají lidé zájem si vyhledávat informace a obecně se něco učit a vzdělávat se.
Odpovědět0  0
Jirka-77 (1144) | 15.6.202317:47
Ok, tak jo.
Odpovědět0  0
congi (337) | 14.6.202311:13
me ty clanky o EV nevadi, ale cekal bych tu primarne HW z PC světa, co mi naopak vadi, je dalsi nemaly ukrojeny prostor­(ktery se musim naucit ignorovat­/preskakovat­), ktery se chova jako reklama, prestoze se tvari jako nabizec mistnich clanku, ale asi je jen zasekly...
Odpovědět0  0
congi (337) | 14.6.202314:16
neni tu edit prispevku...ne ukrojeny ale zabrany
Odpovědět0  0
Karel Polívka (1098) | 15.6.202316:28
Ty obrázky odkazující na naše články o Tesle se zobrazují pouze v případě detekce blokování reklamy. Tzn. pokud Vám tyto obrázky odkazující na naše články o Tesle vadí, vypněte si na tomto webu blokování reklamy a přestanou se Vám zobrazovat. Problém vyřešen.
Odpovědět0  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.